Herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

Beschrijving

Hoekhuis met de Sint-Jacobsnieuwstraat, heden met drie bouwlagen en zes traveeën brede voorgevel in de Kwaadham, onder schilddak (pannen) met oudere kern, volgens archiefstukken in 1761 door David 't Kindt voorzien van een nieuwe gevel van vijf traveeën, twee bouwlagen en drie middentraveeën bekroond met een driehoekig fronton op rocailleconsoles, centrale deur en zijgevel (Kwaadham) met zelfde vensters als voorgevel; aangepast in loop van de 19de tot de 20ste eeuw waarbij onder meer een bouwlaag toegevoegd werd en de oorspronkelijke voordeur (Sint-Jacobsnieuwstraat) verbouwd werd tot venster.

Oorspronkelijke voorgevel van het dubbelhuistype, met bepleisterde en beschilderde lijstgevel boven een arduinen plint; op de begane grond verrijkt met imitatiebanden, afgelijnd met geprofileerde puilijst. Rechthoekige vensters en omgebouwde spiegelboogvormige deur met breed kwarthol beloop op neuten en imposten, ingeschreven in rechthoekige met bladvormige sluitsteen en bekronende gebogen druiplijst.

Gelijkaardige gevel (Kwaadham) met rechthoekige deur en vensters; blinde bovenvensters in de rechter travee. Bijbouw met garage op de hoek met de Jan Palfijnstraat.

• Stadsarchief Gent, Oud Archief, reeks 535, bundel 281, nummer 26.