Huis De Werken Van Barmhartigheid

Beschrijving

Zogenaamd "De werken van barmhartigheid". Barok burgerhuis (nok parallel aan de straat), met drie traveeën, twee bouwlagen en zadeldak (Vlaamse pannen) uit de 17de eeuw. Bak- en zandsteenbouw op hardstenen plint. Gekoppelde kruiskozijnen tussen waterlijsten die de registers accentueren. Rechthoekige deur met bovenlicht. Borstwering geritmeerd door banden in verlengde van stijlen en versierd met zes taferelen van de werken van barmhartigheid, namelijk achtereenvolgend: de doden begraven, de gevangenen verlossen, de zieken bezoeken, de hongerigen spijzen, de dorstigen raven en de naakten kleden; het zevende werk de gastvrijheid wordt gesymboliseerd door het huis zelf, oorspronkelijk een herberg. De geveltop bestaat uit een gedeelte met twee zoldervensters dat afgezet is met volutes en een bekronend deel afgewerkt met een "pseudo-fronton" met siervaas.