erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID
25212
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25212

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Herenhuis met vijf traveeën, drie bouwlagen en mansardedak (leien) met dakkapel. Lijstgevel van natuursteen, in de sluitsteen boven de deur 1867 gedateerd. Hardstenen plint met keldervensters tussen afgevlakte bossage. Omlijste steekboogvensters met sluitsteen. Drie traveeën breed middenrisaliet gemarkeerd door geblokte hoekbanden, op de begane grond, versierd met afgevlakte bossage, vensteromlijstingen bekroond met een kroonlijst op consoles; erboven deurvensters voorzien van een zwaar uitgewerkte sluitsteen met verwerking van koppen, overlopend in een gebogen fronton op pilastertjes, gietijzeren leuning van het balkon rust op vier consoles. De vensters van de bovenste verdieping zijn voorzien van versierde onderdorpels verbonden door een cordon. Gelijkaardige muuropeningen in zijtraveeën met uitzondering van de vensters der tweede bouwlaag die eveneens bekroond zijn met een kroonlijst. Rondboogdeur in de tweede travee met kwarthol beloop en geblokte omlijsting voorzien van een versierde sluitsteen. Gevelbekroning door middel van een architraaf, fries met panelen en kroon- en tandlijst op uitgelengde consoles.


Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. & DAMBRE-VAN TYGHEM F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4na, Brussel - Gent.
Auteurs: Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herenhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25212 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.