Rij burgerhuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Rij burgerhuizen

Beschrijving

Huizenrij in het derde kwart van de 20ste eeuw enkele meters achteruit ten opzichte van de vroegere rooilijn heropgebouwd: de binnenruimten werden omgevormd tot winkel en grootwarenhuis, de vijf gevels zijn kopieën van de oorspronkelijke, en worden met elkaar verbonden door de winkelpui.

Linker pand (Kortemunt 7) zogenaamd Schild van Bourgondië. Diephuis met drie traveeën, drie bouwlagen en zadeldak. Voorgevel uit natuursteen en baksteen voor de geveltop. Klokgevel in dezelfde 18de-eeuwse stijl, doch soberder in de versiering als nummer 5.

Ten tweede: breedhuis zogenaamd De Crone. Heropgebouwde hardstenen voorgevel van vier traveeën, drie bouwlagen en zadeldak (pannen) in een cartouche gedateerd 1728. Rechthoekige, gekoppelde vensters in een vlakke doorlopende omlijsting met spiegels ter versiering van de borstweringen, twee ervan zijn verrijkt met een kroon. De twee middentraveeën, op de tweede bouwlaag bekroond met een driehoekig fronton op consoles, zijn hoger opgetrokken in een zolderverdieping afgelijnd door geblokte hoekbanden en bekroond met een driehoekig fronton met siervaas.

Ten derde: de trapgevel zogenaamd De Diamant van drie traveeën en drie bouwlagen. Gekoppelde kruiskozijnen gevat tussen negblokken en voorzien van een wigvormig ontlastingssysteem. Bolkozijn waarvan de tussendorpel rust op consoles in de geveltop. Spiegels en lelie-ankers in de top.

De vierde gevel is een kopie van de oorspronkelijke 16de-eeuwse in- en uitgezwenkte gevel zogenaamd De Sint-Jabobsschelp. Zelfde bouwlaaghoogte. Kruiskozijnen overspannen met een bogenrij, voorzien van dieperliggende boogvelden. De in- en uitgezwenkte top is bekroond met een arena.

De vijfde gevel is een kopie van de trapgevel zogenaamd De Diamant.

• Stadsarchief Gent, Oud Archief, reeks 535, 154/2.