erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
25194
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25194

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd monument Burgerhuis
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Ensemble heren- en burgerhuizen
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Burgerhuis met sobere neoclassicistische bepleisterde en witgeschilderde voorgevel van vijf traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, daterend uit het tweede kwart van de 19de eeuw. De begane grond met imitatievoegen onder de puilijst heeft rechthoekige vensters en een brede koetspoort rechts, heden met doorrit naar een achterliggende parking. Rechthoekige vensters in geprofileerde omlijstingen op doorgetrokken dorpels ritmeren de bovenverdiepingen. Een eenvoudig hoofdgestel met kroonlijst op klosjes lijnt de gevel af.

In sterk contrast met de sobere voorgevel werd het interieur rijkelijk uitgewerkt met overvloedig stucwerk en de schouwen met in de muur ingewerkte schouwkanalen. Links in de koetsdoorgang geeft een glazen deur geflankeerd door halfzuilen, toegang tot de iets hoger gelegen traphal met houten bordestrap en rijkelijk stucplafond ondersteund door consoles met puttifiguren. Het grote salon vooraan kreeg een aankleding in neorococostijl met witgeschilderde deuren en lage lambriseringen, wanden met omlijste panelen en een merkwaardig stucplafond met rijk gedecoreerde hollijst met in de hoeken uitgewerkte motieven met muziekinstrumenten, schrijversattributen en zo meer. De witmarmeren schouw in de linker wand heeft geen schouwboezem. Het achtersalon met gelijkaardige zwartmarmeren schouw en uitgewerkt stucplafond met omlopende hollijst met bloemen en vruchtenmedaillons heeft in hoogreliëf uitgewerkte jachttaferelen in de hoeken. In het kleine salon vooraan werden overwegend bloemenfriezen in stuc gebruikt. De bovenverdieping werd soberder gedecoreerd met onder meer fijne stucomlijstingen rond de deuren en op het plafond, geleed door balken op consoles met vruchtenmotieven. De meeste kamers behielden ook rijkelijk uitgewerkte centrale rozetten met puttifiguren, vruchten of bloemen.


Bron: Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier DO002030, Huizen Volderstraat en Korte Meer
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25194 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.