Burgerhuis De Beerie

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis De Beerie

Beschrijving

Dubbelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen met zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen) uit de 17de eeuw, gereconstrueerd in 1932 naar ontwerp van architect Fr. Van Hove Sr. (zie opschrift); voor de restauratie empire-getinte bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel van twee traveeën op bovenverdieping, drie traveeën op benedenverdieping en vier bouwlagen hoog; heden bak- en zandstenen trapgeveltje voorzien van versierde muurankers en gevelsteen onder vorm van berrie, overeenkomstig de oude huisnaam. Keldervenster en -deur in plint; gelijkvloerse verdieping van drie traveeën voorzien van rechthoekige muuropeningen met zandstenen omlijsting. Bovenvensters met stenen kruiskozijnen, negblokken en ontlastingsbogen, gevat tussen horizontale waterlijsten. Zoldervenstertje en steigergat in geveltop.