Herenhuis Hotel de Ghellinck

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis Hotel de Ghellinck

• is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Graslei en Korenlei

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Graslei en Korenlei

Beschrijving

Zogenaamd Hotel de Ghellinck, qua basisopvatting vrij gelijkend neoclassicistisch herenhuis als nummer 15-16 van vijf traveeën met drie bouwlagen onder licht hellend zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat) van 1849, eveneens gebouwd op een deel van het vroegere "Hof van Gruuthuuse". Bepleisterde en geschilderde lijstgevel met enkelhuisopstand, horizontaal geleed door een geprofileerde puilijst, kroonlijst en attiek en gemarkeerd door kolossale pilasters met geprofileerde sokkel en Corintisch kapiteel boven de onderbouw met arduinen plint en imitatiebanden. Rechthoekige vensters en deurvensters gevat in sobere stucomlijsting met bekronende druiplijst op consooltjes en balustrades op de bovenverdieping. Vernieuwde rechthoekige deur en bekronend balkon op consoles. Een mooi uitgewerkt hoofdgestel met gelede architraaf, fries met rankwerk en kroon- en tandlijst op klosjes met bekronende attiek sluit gevel af.

• Stadsarchief Gent, Atlas Goetghebuer, D.43/F.77.