Herenhuis in rococostijl

Beschrijving

Aanvankelijk een groot hoekhuis in late Lodewijk XV-stijl met drie bouwlagen onder mansardedak (leien) op het fronton gedateerd 1765, mogelijk met behouden oudere kern uit de 17de eeuw. Heden in verschillende panden verdeeld. Negen traveeën brede bepleisterde en beschilderde voorgevel van het dubbelhuistype, met zandstenen plint, gemarkeerd door een hoger opgetrokken, met schuine hoekbanden afgelijnd middenrisaliet (drie traveeën) met bekronend driehoekig fronton met oeil-de-boeuf. Licht getoogde vensters met houten roedeverdeling, gevat in platte banden die verticaal doorlopen op de borstwering. Mooie centrale Lodewijk XV-deuromlijsting van arduin: spiegelboogvorm met kwarthol beloop op neuten; rocaillesluitsteen en gelijkaardig motief in de zwikken, onder de bekronende gebogen druiplijst; houten gebogen tussendorpel en waaier. Gelijkaardige deurvenster op de bovenverdieping.

Zijgevel (Drabstraat) van dertien traveeën waarvan vier rechter heden Drabstraat nummer 1-9 vormen. Sterk verticaal geritmeerde gevel met identieke vensters en recente garagepoort rechts. Sporen van 19de- en 20ste-eeuwse opschriften op de linker travee.

Een eenvoudig hoofdgestel met gelede architraaf, fries en kroonlijst lijnt de gevels af.

Kelderkeuken en trap met gedeeltelijk behouden bezetting met Delftse tegels (17de eeuw).