Hotel Piers de Raveschoot

Beschrijving

Voorheen zogenaamd "Instituut Piers De Raveschoot". Geboortehuis van Alfred Piers de Raveschoot burgemeester van Gent van 1819 tot 1825; van 1865 tot 1881 betrokken door Sint-Lievenscollege, van 1881 af tot op heden, kindertuin en lagere school van de zusters van Onze-Lieve-Vrouw-Visitatie. Herenhuis op U-vormige plattegrond.

Noordwestvleugel met voorgevel van oorspronkelijk negen, thans elf traveeën en twee bouwlagen met zadeldak (mechanische pannen), volgens archiefstukken daterend van 1742, opgetrokken in Lodewijk XIV-stijl. Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel met zandstenen plint; begrensd door geblokte hoekpilasters waarnaast twee rechter traveeën toegevoegd werden in de 20ste eeuw. Middenrisaliet van drie traveeën afgelijnd door geblokte hoekpilasters, gemarkeerd door vlakke kolossale pilasters en bekroond met driehoekig fronton.

Steekboogvensters omlijst met platte banden; ramen met oorspronkelijke roedeverdeling en middenstijl met rocailleconsole. Verdiepte borstwering versierd met panelen. Rondboogvormige koetspoort gevat in geprofileerde spiegelboogomlijsting met neuten en imposten. Hoofdgestel met gelede architraaf en gekorniste kroonlijst. Fronton voorzien van vierlobbige oculus. Tuingevel: verankerde bakstenen lijstgevel van acht traveeën en twee bouwlagen voorzien van steekboogvensters met zandstenen negblokken. Deur in afgeschuinde hoektravee met gebogen steektrap van acht trappen met ijzeren leuningen; gestrekte tussendorpel en rondboogvormig bovenlicht met geometrische houten roedeverdeling.

Noordoostelijke vleugel haaks op voorgevel met tuingevel van vijf traveeën en twee bouwlagen met kelderverdieping, onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit de 17de eeuw; hoogstwaarschijnlijk nog oudere kern herkenbaar aan gedeeltelijk bewaarde overwelfde kelder op zuilen langs straatkant en aan zijgevel in Baaisteeg: verankerde bakstenen trapgevel (10 treden + topstuk en schouderstukken) op plint van onregelmatig gekapte Doornikse kalksteen; overkragende middentravee op vier geprofileerde consoles, rechthoekige vensters en rechthoekig poortje onder overkragende middentravee; waarschijnlijk is deze noordoostelijke vleugel de voormalige school van Pieter Schotte (16de eeuw).

Tuingevel: verankerde bakstenen lijstgevel, gedeeltelijke zandstenen plint; drie keldervensters en twee kelderdeuren met zandsteenomlijsting. Talrijke zandstenen speklagen van tweede travee af; steekboogvensters met negblokken die op bovenverdieping vernieuwd zijn.

Zuidoostelijke vleugel of voormalige stallingen van vijf traveeën en twee bouwlagen met mansardedak (pannen en leien), uit midden 18de eeuw (?) met verankerde bakstenen achtergevel in Baaisteeg. Bakstenen lijstgevel; gelijkvloerse verdieping bestond oorspronkelijk uit korfboogarcade rustend op bakstenen pijlers met zandstenen negblokken. Steekboogvormige bovenvensters gewijzigd tot rondboogvensters met vernieuwde zandstenen negblokken. Gelede architraaf met steigergaten; kroonlijst en gebogen fronton met recent aangebracht zonnemotief. Gewijzigde begane grond. Zuidwestzijde van rechthoekige binnenplaats gedeeltelijk ingenomen door nieuwbouw.

• Stadsarchief Gent, Oud Archief, reeks 535, bundel 141, nummer 6.