Vleugel van Hotel de Hemptinne

Beschrijving

Voorheen zuidoostelijke vleugel van voormalig Hotel de Hemptinne met U-vormig plattegrond en voorgevel in de Koningstraat, volgens archiefstukken daterend uit 1759 en opgetrokken in Lodewijk XV-stijl.

Hoekhuis van zeven traveeën breed, acht traveeën diep en drie bouwlagen hoog, onder zadeldak (leien), aangepast in het eerste kwart van de 19de eeuw en 20ste eeuw. Gedecapeerde bakstenen lijstgevel oorspronkelijk met dubbelhuisopstand, heden gevel van het enkelhuistype; zandstenen plint en licht uitspringende middenrisaliet van drie traveeën; rechthoekige vensters met gecementeerde negblokken; benedenvensters getralied en met dubbele ontlastingsboog en sporen van zandstenen speklaag. Onderdorpels van bovenvensters verbonden tot kordonlijsten. Bovenste verdieping, toegevoegd in eerste kwart 19de eeuw afgedekt met een boven het middenrisaliet gekorniste kroonlijst met klossen. Rechthoekige empirepoort met gestrekte tussendorpel en bovenlicht, verdeeld in twee gelijke helften door balustervormig deelzuiltje versierd met palmet, gevuld met twee tegenover elkaar geplaatste gesculpteerde gevleugelde sfinxen.

Zijgevel: laatste twee traveeën drie bouwlagen hoog en eerste travee blind; vensters op tweede bouwlaag hebben hun oorspronkelijke steekboogvorm behouden; eerste zes traveeën slechts twee bouwlagen hoog, onder mansardedak en aansluitend bij oorspronkelijke voorgevel van Hotel de Hemptinne; vensters voorzien van gecementeerde negblokken.

• Stadsarchief Gent, reeks 535, bundel 141, nummer 8.