Nieuwe Krankhoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Nieuwe Krankhoeve

Beschrijving

Op het einde van een aarden kastanjedreef gelegen hoeve die evenals de "Kleine Krankhoeve" en de "Grote Krankhoeve" (Putte/Peulis) toebehoorde aan het Krankenhuis van het Mechelse begijnhof.

In 1696 of 1697 in steen opgericht op het Bonheidens deel van het zogenaamd "Putveld" van de Grote Krankhoeve (Peulis). Blijkbaar kwam deze hoeve niet ter plaatse van een bestaande houten of lemen hoeve. Een eventuele voorganger te Zellaer-Bonheiden was, volgens een voorzichtige veronderstelling van E. Raes, een in 1476 vermelde, hoeve van de kranke begijnen die nadien niet meer voorkomend in de archieven, mogelijk omwille van verwoesting tijdens de oorlog tegen Maximiliaan van Oostenrijk. Deze hypothese kan een verklaring zijn voor het uitzonderlijk uitgestrekte grondbezit van de Grote Krankhoeve, onder meer te Zellaer.

Overeenkomsten van 1696 aangaande het timmerwerk en een rekening van 1697 betaald aan metser Peter Stessens (zie Kleine Krankhoeve) geven een aanduiding voor de bouwperiode van de hoeve.

Langgestrekt woonstalhuis met aan zuidzijde breder uitgebouwde westelijke stalling en ten noorden parallelle schuur met inspringende zuidoostelijke hoek en oorspronkelijk een paardenstal aan de noordoostelijke zijde.

Verankerde bakstenen gebouwen van één bouwlaag onder zadeldaken (nok parallel aan de straat, Vlaamse en mechanische pannen) met rechthoekige muuropeningen. Woonstalhuis van vijf en zes traveeën met latere oosttravee (zie bouwnaden met zandstenen hoekblokken). Rechthoekige muuropeningen met dorpels en lateien van hout of arduin (oostelijke zijgevel); onderkelderde opkamers aan noordoostelijke zijde met betraliede vensters en keldervenster in gekalkte omlijsting met zandstenen onderdorpel.

Interieur met bewaarde schoorsteen met geprofileerde zandstenen rechtstanden naar laatgotisch patroon en mazieren, eveneens ter plaatse bewaarde rode tegelvloeren. Dubbele kelder met tongewelf.

Stal met bewaarde voederbak. Renovatie aan de gang.

Recent opgeknapte driebeukige langsschuur onder afgewolfd zadeldak, inspringende zuidoostelijke hoek met rechthoekige poort. Lijstgevels met sporadische zandstenen hoekblokken; ritmerende lisenen en paardenringen aan zuidzijde. Rechthoekige muuropeningen met zandstenen onderdorpels en houten lateien.

• RAES E., Getuigen van het agrarisch verleden van Bonheiden, Bonheiden, 1993, p. 145-172.

Auteurs: Steyaert, Rita