Stadswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Twee stadswoningen

Beschrijving

Twee diephuisjes van respectievelijk drie en twee traveeën en twee bouwlagen, onder twee zadeldaken (pannen) die echter later gedeeltelijk gewijzigd zijn tot mansardedak (voorgevel), aansluitend bij hoekhuis Kalandeberg nummer 3. Kern uit de eerste helft van de 18de eeuw, doch volgens archiefstukken in 1767 gewijzigde voorgevel aansluitend bij het hoekhuis van Kalandeberg. Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel met gekoppelde rechthoekige bovenvensters omlijst met platte banden. Begane grond gewijzigd met twee houten winkelpuien (20ste eeuw). Hoofdgestel met gelede architraaf, onversierde fries en vernieuwde gootlijst; twee dakkapellen met gebogen kroonlijst.

Achtergevels: twee witgeschilderde en verankerde bakstenen puntgevels van respectievelijk twee en drie traveeën en drie bouwlagen; getoogde muuropeningen. Kelderdeur in derde travee; rechthoekige deur met gestrekte stenen tussendorpel en hoog bovenlicht (wijst mogelijk op nog oudere kern?).

• Stadsarchief Gent, Oud Archief, reeks 535, bundel 137, nummer 15.

De 20ste-eeuwse houten winkelpuien zijn niet meer aanwezig.