erfgoedobject

Huis Van Artevelde

bouwkundig element
ID
25015
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25015

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis Van Artevelde
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis Van Artevelde
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Zogenaamd "Huis Van Artevelde" van 1834. Gebouwd op de plaats van de woning van Jacob Van Artevelde waar hij op 24 juli 1345 vermoord werd. Een bronzen gedenkplaat en de wapenschilden van Jacob Van Artevelde en zijn vrouw Christine Baronaige herinneren aan het historisch feit. Breedhuis van drie traveeën en drie bouwlagen met behouden bepleisterde en beschilderde lijstgevel boven de volledig gewijzigde begane grond. Op de tweede bouwlaag, rechthoekige deurvensters geflankeerd door vlakke pilasters met lijstkapiteel en bekronend driehoekig fronton met loofwerk met jaartal en buste van Van Artevelde; mooi smeedijzeren balkon met huldeplaat en schilden op consoles. Geriemde rechthoekige bovenvensters met doorlopende onderdorpels steunend op een fries met palmetten, schelp- en rozettenversiering. Mooi uitgewerkt hoofdgestel met architraaf, fries met medaillons en kroonlijst op uitgelengde consoles lijnt gevel af.


Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. & DAMBRE-VAN TYGHEM F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4na, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Huis Van Artevelde [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25015 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.