Kapel sanatorium

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kapel sanatorium

Beschrijving

Domein in 1914 aangekocht voor de niet-gerealiseerde oprichting van een kolonie van de katholieke Mechelse scholen. In 1923 eigendom van de "Private Kring voor Teringbestrijding", in 1927 doorverkocht aan de norbertinessen van Duffel die er in 1933 een sanatorium, naar ontwerp van A. Minner, openden.

Deze instelling omvatte oorspronkelijk een washuis, een boerderij, een keuken, een eerste paviljoen en de nog bestaande kapel van 1929 naar ontwerp van A. Minner. Vanaf 1959 omgevormd tot algemeen ziekenhuis. Systematische bouw van een nieuw ziekenhuiscomplex met aangepaste infrastructuur vanaf 1975.

Heden nieuwe bouw met vrijstaande, voormalige kapel van 1929. Kruiskerk met driezijdig afgesloten koor en transept en zeszijdige koepel op de kruising; achtzijdig klokkentorentje. Eclectische baksteenbouw met een zekere neoromaanse inslag onder leien bedaking. Radvensters en (gekoppelde) rondboogvensters. Bepleisterd en beschilderd interieur. Neogotisch altaar van 1876 afkomstig van de Sint-Martinuskerk te Duffel; preekstoel en biechtstoel in zelfde stijl. Heden in gebruik als bergplaats.

Auteurs: Steyaert, Rita

Aanvullende informatie

De kapel werd toegewijd aan de Heilige Norbertus en plechtig ingezegend door kardinaal Van Roey in 1933. De architectuur van de kapel werd beïnvloed door E.H. Philip Van Stappen, voormalig priester van de Mechelse Hanswijkbasiliek die de kapel liet bouwen als een moderne miniatuurversie van deze basiliek. De glasramen werden uitgevoerd door Frans Crickx en tonen episodes uit het verleden van de congregatie en haar heiligen. Glasramen tonen onder meer de Heilige Imelda, de Heilige Norbertus en de Heilige Aloysius. De kapel wordt heden polyvalent gebruikt.

• DEFERME J. 2011: IMELDA in Bonheiden, (1961-2011), Imelda vzw, KADOC-K.U.Leuven.