Neoclassicistisch winkelhuis

Beschrijving

Monumentaal neoclassicistisch huis uit 1880 naar ontwerp van architect Jules De Rave (op vitrine en gevelsteen) ingeplant op de hoek met de Kalandenstraat en de Lange Kruisstraat.

Zeven traveeën brede voorgevel van hardsteen met vijf bouwlagen gemarkeerd door breder middenrisaliet met grote rondboogdeur en twee gesuperposeerde balkons op zware consoles waarbij het tweede ondersteund door atlasfiguren. Rondboogvormige balkondeur, bovenaan geflankeerd door gegroefde pilasters met Corinthisch kapiteel, bekronend hoofdgestel en onderbroken gebogen fronton. Verder horizontaal geleed door doorlopend ijzeren balkon boven de begane grond met winkelpui en entresol; hoofdgestel met uitspringende kroonlijst waarboven een attiek met opengewerkte galerij. Verticaal gevelritme aangegeven door kolossale pilasters van de derde bouwlaag af met geblokte sokkels en Corinthisch kapiteel waartussen rechthoekige en rondboogvormige vensters met zwaar geprofileerde omlijsting op imposten en sluitstuk.

Afgesnuite hoektravee (Kalandenstraat) met identieke opstand als middenrisaliet en gelijkaardige zijgevels van één travee met korfboogvormig drielicht met hoofdje als sluitsteen op de bovenste verdieping; doorlopende galerij boven het hoofdgestel.

Oorspronkelijk behouden winkelinrichting van Et. Paul De Laet (lederwaren) die het huis liet bouwen in 1880.