Dorsthoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorsthoeve

Beschrijving

Alleenstaand woonstalhuis met ten oosten voormalige schuur, heden verbouwd tot woonhuis, omgrachting aansluitend bij de Boeimeerbeek. Volgens literatuurbronnen oorspronkelijk mogelijk een als jachtslot opgerichte, omgrachte leenhoeve van de Berthouts met een heerlijk laathof, vermeld in 1265 en 1418.

Huidige gebouw met op de deurimposten het jaartal "Anno 1731"; in 1754 in een akte van het Leenhof van Brabant vermeld als "Hof ter Duyst". Verankerd, beschilderd bakstenen gebouw van acht traveeën en één bouwlaag onder overkragend, pannen zadeldak. Rechthoekige, vernieuwde vensters. Rondboogdeurtje in vernieuwde omlijsting onder omlopende waterlijst, met sluitsteen en imposten. Heden gecementeerde linker zijgevel, eertijds met duidelijke muurvlechtingen van een lager gebouw.

• Bonheiden, ons dorp, Bonheiden, 1982, p. 36-40.

Auteurs: Steyaert, Rita