Stadswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Katelijnestraat en omgeving

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Sint-Katelijnestraat en omgeving

Beschrijving

Vanouds een huis met dubbelhuisopstand van zes traveeën en twee bouwlagen onder rechts-afgesnuit zadeldak (Vlaamse pannen), uit 17de eeuw. Volgens archiefstukken in 1702 aanvraag gedaan tot wijzigen van dak en steken van barokdeur. Twee bakstenen trapgeveltjes van drie traveeën (6 treden en topstuk) met gecementeerde plint (nok loodrecht op de straat aansluitend op hoofdzadeldak nok parallel met de straat); linker geveltop gaat iets hoger op en heeft vernieuwd topstuk. Gekoppelde muuropeningen met zandstenen dorpels en hoekstenen; verwijderde tussendorpels en -stijlen; muuropeningen van linker trapgevel ontlast door middel van twee gebogen rollagen, rechter trapgevel door middel van ontlastingsboog met zandstenen aanzet- en sluitstenen. Blinde oculus met bakstenen omlijsting onder een gestrekt druiplijstje in elke geveltop. Rechthoekige deur met gestrekte houten tussendorpel en bovenlicht.

• Stadsarchief Gent, Oud Archief, reeks 535, bundel 78, nummer 1.