Hoezebeekhoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoezebeekhoeve

Beschrijving

Hoezebeekhoeve, gelegen bij gelijknamige beek, op grens van Nieuwerkerken; door sommigen beschouwd als kasteelhoeve van het op Nieuwerkerken gelegen domein "Regelsbrugge". Grote hoeve met witgekalkte gebouwen onder pannen zadeldaken blijkbaar daterend uit de 19de eeuw. Voornamelijk belangrijk omwille van zijn omvangrijk volume en gesloten straat- en veldgevels afgelijnd door getrapte fries. Oostgevel geritmeerd door bakstenen muurpijlers. Inrijpoort in noordvleugel met aanpalende stalvleugel. Ten oosten, boerenwoning, enkelhuistype van twee bouwlagen onder zadeldak; smalle muurankers; rechthoekige muuropeningen op arduinen lekdrempels. Aanhorigheden zonder noemenswaardigheden.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle