Classicistisch herenhuis

Beschrijving

Zeer markant Lodewijk XVI-hoekhuis van drie bouwlagen met schilddak (leien), volgens archiefstukken opgetrokken in 1774. Negen traveeën brede bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel met natuurstenen plint. Begane grond met imitatiebanden afgelijnd door een geprofileerde puilijst. Vooruitspringende middenrisaliet van drie traveeën gemarkeerd door kolossale pilasters met geprofileerde basis en composietkapiteel op de bovenverdieping, bekroond door middel van een een driehoekig fronton. Rechthoekige vensters, op de tweede bouwlaag met geprofileerde omlijstingen met oren, en op de derde met lekdrempel op Lodewijk XVI-consoles. Verdiepte borstweringen met geajoureerde panelen of met aan strik opgehangen festoenen. Rondboogpoort en rechthoekige deur in zijrisalieten. Hoofdgestel met gelede architraaf, onversierde fries, gekorniste kroonlijst op klossen en attiek met kleine rechthoekige vensters lijnt de voorgevel af; attiek onderbroken door driehoekig fronton met oculus en festoenversiering. Zijgevel van drie traveeën: lijstgevel met zelfde vensteropeningen en gevelornamenten en -beëindiging als voorgevel.

Hoeknis uitgespaard op tweede bouwlaag met beeld van Onze-Lieve-Vrouw met Kind, schelpvormig afgedekt en versierd met festoenen.

Een gedenkplaat op voorgevel vermeldt dat Professor Doctor J. Vercouillie in dit herenhuis geleefd en gewerkt heeft (1857-1937).

Mobilair. Voorkamer met beschilderd stucplafond; fraaie 18de-eeuwse trapleuning.

• Stadsarchief Gent, Oud Archief, reeks 535, bundel 60, nummer 35.