Hoekhuis in empire

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis in empire

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis

Beschrijving

Ruim hoekhuis in empirestijl van drie bouwlagen onder afgewolfd zadeldak (leien), uit eerste kwart 19de eeuw.

Voorgevel van zeven traveeën in Gouvernementstraat (nummer 9): bepleisterde lijstgevel met uitspringend middenrisaliet van vijf traveeën versierd met imitatiebanden; rondboogvensters met geprofileerde booglijst op imposten op de tweede bouwlaag van het risaliet. Overige muuropeningen rechthoekig, op de bovenste bouwlaag met kordonlijst. Balkon op rolwerkconsoles met empireleuning voor de bovenvensters van Gouvernementstraat nummer 9. Eenvoudig hoofdgestel als de gevelbekroning: gelede architraaf, onversierde fries en kroonlijst, gekornist en op klossen boven het risaliet. Begane grond gewijzigd tot winkelpui.

Zijgevel aan Brabantdam van negen traveeën met rechthoekige bovenvensters en zelfde gevelbekroning. Begane grond eveneens totaal gewijzigd door drie winkelpuien.