erfgoedobject

Nationale Bank

bouwkundig element
ID
24520
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/24520

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Nationale Bank
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Nationale Bank
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Zogenaamd "Nationale Bank". Monumentale gebouwen in neoclassicistische stijl, op de voorgevel gesigneerd en gedateerd "architecte L. De Rycker / 1905.", gebouwd op de plaats van het in 1897 gesloopte "weeshuis van de blauwe jongens".

Het complex, volledig opgetrokken uit hardsteen omvat drie goed te definiëren delen: een monumentaal toegangsgebouw (Bisdomplein), een éénlaagse zijvleugel (Maaseikstraat) met de kantoren en loketten van de bank, en de woning van de directeur (Geraard de Duivelstraat).

Toegangsgebouw van drie traveeën en één bouwlaag geritmeerd door vlakke pilasters met bekronend hoofdgestel en balustrade met siervazen op de hoeken, als onderbouw voor een opengewerkte trommel met zware hoekpilasters en composiete zuilen onder de zeshoekige koepel. Rechthoekige getraliede vensters met kroonlijst op en bekronende oculus met festoenen aan weerszijde van de grote toegangspoort met hoofdgestel en gebogen fronton.

Links afgeronde hoek en gelijkaardige gevel van drie traveeën langs het water. Sterk geritmeerde zijvleugel van één bouwlaag en elf identiek traveeën gescheiden door hoger oplopende vlakke pilasters met elkaar verbonden door een architraaf en bekroond met siervazen. Per travee rechthoekige vensters met klassiek hoofdgestel en bekronende wapenschilden. Afgeronde hoektravee met bekronend versierd fronton en drie identieke traveeën in de Geraard de Duivelstraat.

Woning van de directeur met twee en een halve bouwlaag en vier traveeën gemarkeerd door twee zijrisalieten, afgelijnd door vlakke pilasters met bekronend hoofdgestel en attiek met siervazen. Getraliede rechthoekige benedenvensters met festoenen en bovenvensters voorzien van een opengewerkte borstwering, samen gevat in geprofileerde omlijsting met gesculpteerde sluitsteen en meanderfries op de zijrisalieten. Kleine rechthoekige vensters vormen een halve verdieping onder de kroonlijst op klossen en uitgelengde consoles op de pilasters.


Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. & DAMBRE-VAN TYGHEM F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4na, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Nationale Bank [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/24520 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.