Rijksmiddelbare School

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Rijksmiddelbare School

Beschrijving

Zogenaamd "Rijksmiddelbare School". Schoolgebouw in neo-Vlaamse-renaissancestijl, op boogveld van dakvenster gedateerd 1890. Drie bouwlagen hoog hoekhuis met zeven traveeën brede voorgevel gemarkeerd door middenrisaliet van drie traveeën met bekronend dakvenster met voluten en gebogen fronton; hoog zadeldak (leien) met twee dakkapelletjes, links gemarkeerd door hoger opgebouwde octogonale hoektoren met peerspitsbekroning.

Baksteenarchitectuur met verwerking van zandsteen voor speklagen en omlijstingen. Speklagen en cordons geven een sterk horizontaliserend karakter aan het gebouw: afwerking der vensters variërend naargelang van het register: rechthoekige benedenvensters in geblokte omlijsting met sluitsteen; soortgelijke omlijsting voor de steekboogvormige bovenvensters met bekronend gebogen fronton in het middenrisaliet en druiplijsten in de zijtravee; haast vlakke omlijsting op de bovenste verdieping. Segmentboogvormige poort in de middentravee gevat in een geprofileerde, geblokte omlijsting met hoofdje boven sluitsteen: bekronend paneel met naam.

Links afgeronde hoek, boven de derde bouwlaag overgaand in achthoekig torentje. Zijpuntgevel afgelijnd met voluten, hoekblokken en bekronend gebogen fronton zoals dakvenster van het middenrisaliet; doorlopende kordons en speklagen; een venstertravee waarin opeenvolgende patronen van voorgevel worden hernomen.

De vroegere gebouwen in de Nederkwaadham werden gesloopt en zullen eerlang vervangen worden door nieuwbouw.