Classicistisch burgerhuis

Beschrijving

Fraaie Lodewijk XVI-gevel van 1778 (volgens archiefstukken). Bepleisterde voorgevel met drie traveeën, twee bouwlagen onder een geknikt zadeldak (pannen). Begane grond versierd met imitatiebanden en gemarkeerd door de puilijst. Licht steekboogvormige vensters, op de bovenverdieping omlijst met platte banden. Borstweringen verrijkt met casementen, in de middeltravee met Lodewijk XVI-ornamenten. Getoogde deur met ovaal bovenlicht voorzien van ijzeren tralies. Hoofdgestel in het midden gedragen door classicistische consoles. Meer uitgewerkt dakvenster voorzien van een ovale oculus, bekroond met een gebogen fronton en geflankeerd door platte banden rustend op voluten.

Bakstenen achtergevel (beschilderd) met oudere kern: getoogde vensters en een rechthoekige deur waarvan de bovendorpel rust op consoles en met bovenlicht.

• Stadsarchief Gent, Oud Archief, reeks 535, bundel 24, 2.

Auteurs: Lanclus, Kathleen