Atelier voor ijzer, gebinten en staal met opslagplaats

Beschrijving

Atelier voor "ijzer, gebinden, staal" (zie opschrift) in 1902 door J.G. Semey gebouwd. Maakt deel uit van een merkwaardige huizenrij in eclectische stijl (Baudelostraat 1 tot 19) daterend uit begin 20ste eeuw met verwerking van neorenaissance en neotraditionele elementen in de topgevels. Mooie houten winkelpuien contrasteren met de plint in arduin en de bakstenen bovenbouw afgewisseld met kalkzandsteen en hardsteen voor de venster- en geveltopversiering. Hoge drie- en vier verdiepingshuizen doorgaans verticaal geaccentueerd.

Drie traveeën, twee bouwlagen en zadeldak (mechanische pannen) met vier dakkapellen. Breed vooruitspringend middenrisaliet waarin rechthoekige poort met entablement waarboven het halfrond drielicht, overspannen met een ontlastingsboog waarrond de waterlijst loopt die eveneens het opschrift "Charpentes metalliques" inlijst. Het risaliet is één verdieping hoger opgetrokken met een rondboogvormig tweelicht gevat in een segmentboognis en is afgewerkt met een getrapte tuitgevel waarop obelisken en bolvormige ornamenten en een bekronend gebogen fronton met obelisk. Cartouches op de penanten symboliseren de metaalbewerking. De zijtraveeën gevat in een rondboognis met overspannende waterlijst en met sluitsteen hebben een groot rechthoekig benedenvenster, twee blinde steekboogvensters in de entresol waarboven een rondboogvormig tweelicht; opschriften "colonnes en fonte" en "poutres rivées" in de cartouches van de borstweringen. Kroonlijst als gevelbeëindiging.

Opslagruimte, welke uitgeeft op de Garensteeg. Achtergevel aan deze steeg van vier traveeën, één bouwlaag; rode baksteenbouw op natuurstenen plint, en gebruik van natuursteen voor dorpels, hoek- en sluitstenen van de sierbogen van blauwe baksteen; traveeën gescheiden door lisenen, en twee gekoppelde vensters met steekboog onder gemeenschappelijke sierboog; zware houten poort in eerste travee. Het magazijn bezit interessant gebint van ijzeren stangen en tot pseudo-zuiltjes verwerkte ijzeren X-balken, op niervormig verbindingsstuk; het geheel dient als ondersteuning van houten spantbenen, en rust op zware dubbele I-balk.

Auteurs: Lanclus, Kathleen