Hoeve Capellehof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Capellehof

• is aangeduid als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Hoeve Capellehof met omgeving

• omvat de aanduiding als beschermd monument Hoeve Capellehof

Beschrijving

Zogenaamd "Capellehof", in loop van 19de eeuw ook kortstondig gekend als het "Kasteelgoed". Historische pachthoeve van het voormalige leengoed Rollegem, waarvan de geschiedenis nauw samenhangt met het ontstaan van Rollegem-Kapelle. Gelegen ten noorden van de kerk. Oudste vermelding: pachtcontract van 1561. Op de Ferrariskaart (1771-1778) aangeduid als deels omwalde hoeve met semigesloten opstelling. Omwalling nog aangeduid op Atlas der Buurtwegen (1843), nu verdwenen; echter behouden opstelling.

Hoeve met voornamelijk 19de-eeuws uitzicht. Lage bestanddelen van donkere, verankerde baksteen, onder pannen zadeldaken rondom een erf met grind; onder meer witgeschilderde erfgevels op gepikte plint. Siertuin, met onder meer leiperelaars, ten oosten van het woonhuis.

Ten zuidoosten van het erf, deels vrijstaand poortgebouw onder zadeldak. Ten oosten, merkwaardig boerenhuis van zes traveeën + één opkamertravee links met muurankers 1702, doch mogelijk met oudere kern van 1623 (zie balkslof). Beraapte straatgevel met 19de-eeuws uitzicht. Rechthoekige muuropeningen onder latei met sluitsteen; boogveld. Verzorgd houtwerk zie T-ramen en luiken; getraliede kelderopening. Linker zijpuntgevel met sierlijk uitgewerkte muurankers. Rechter zijpuntgevel met vlechtingen, dichtgemetste korfboogvensters; 17de-eeuwse(?) kozijnvensters op zolderverdieping. Meer gesloten achtergevel; kelderluik rechts. In het midden, haakse aanbouw van vier traveeën, in aansluitende bouwtrant, naar verluidt van circa 1830. Behouden houtwerk; onder meer ook getralied venster; afgeronde hoek.

Interieur: behouden indeling zijnde gaaf bewaarde balklagen voorzien van uitgewerkte sloffen met onder meer zaagtandmotief, bloemmotief en IHS-monogram; binnendeuren met bovenlichten; radverdeling.

Ten westen, stalvleugel met overstekende dakrand op houten modillons; aangepaste muuropeningen. Aan de straat (Schoolstraat) een laadluik.

Ten noorden, dwarsschuur met wagenhuis rechts; aangepaste muuropeningen; tabaksast door laag aanbouwsel verbonden met schuur. Ten oosten, varkensstal.

• Open Monumentendag Ledegem, Hoeve Verhaege, Ledegem, 1989, p. 18-19.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol