Historische hoeve Groot Fonchier

Beschrijving

Historische hoeve, op de Ferrariskaart (1770-1778) aangeduid als "Groot Fonchier" en op de Atlas der Buurtwegen (1844) als "Foncieregoed", ook nabijgelegen Foncierstraat. Losse bakstenen bestanddelen onder meestal licht gebogen pannen zadeldaken met windborden, rondom een gedeeltelijk gekasseid erf, centraal grasperk met notelaar en kerselaar. Uitzicht uit de eerste helft van de 19de eeuw met uitzondering van het boerenhuis. Erftoegang ten westen.

Ten westen, boerenhuis, naar verluidt van 1922. Tweewoonst van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat) met overkragende dakstoelen afgelijnd door middel van gestileerde windborden, dakvenster in puntgevel. Kroonlijst, rechte baksteenfries. De tweede en derde travee gaan over in puntgevel onder aansluitende haakse bedaking. Getoogde muuropeningen, in de gevelvelden onder meer oculi en laadvensters. Behouden houtwerk met bovenlichten met kleine roedeverdeling. Parallel met het boerenhuis, twee kleine stallingen van na de Eerste Wereldoorlog.

Ten noorden, lange, lage dwarsschuur (nok loodrecht op boerenhuis), dakvenster in puntgevel. Gevelritmering door middel van lisenen. Aan de erfzijde drie grote schuifpoorten; in de tweede en de derde travee kelderdeuren; rechts, wagenhuis. In achtergevel twee korfboogpoorten en kelderluikjes.

Ten oosten, stalling en voederkeuken van twee bouwlagen (nok parallel aan het boerenhuis), links aanleunende travee onder lessenaarsdak. Licht getoogde muuropeningen, laadluiken in de tweede bouwlaag.

Ten zuidwesten, van het erf verwijderd en bij de straat gelegen, tot cichorei-ast opgemetseld schuurtje. Rechts is het schuurtje onder zadeldak (nok parallel aan de straat) nog integraal bewaard, links is de schuur met twee bouwlagen verhoogd. Rondbogige en rechthoekige muuropeningen.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol