Pastorie Sint-Remigiusparochie

Beschrijving

De pastorie werd opgericht in 1610, tussen 1760 en 1770 vergroot en in 1845 met een verdieping verhoogd.

Historiek

De pastorie werd opgericht in 1610 nadat het oorspronkelijke gebouw, dat zich elders bevond, in 1585 was afgebrand tijdens de godsdienstoorlogen. Het materiaal van de oude pastorie werd gerecupereerd bij de bouw van de nieuwe. Oorspronkelijk was deze pastorie een éénlagig gebouw met zadeldak en zijpuntgevels. In het derde kwart van de 18de eeuw werd de pastorie vergroot, vermoedelijk tussen 1760 en 1770, de periode waarin ook de kerk werd vergroot. Er werd een nieuwe gevel opgetrokken, twee meter voor de oorspronkelijke. In 1845 werd de voorgevel met een verdieping verhoogd en het aansluitende dakschild aangepast. De tuin bij de pastorie werd in 1882 aangelegd.

De toegang tot het erf gebeurt via een brede korfboogpoort met zandstenen sluitsteen en imposten.

De pastorie is een rechthoekig deels beschilderd, verankerd bakstenen dubbelhuis van zes traveeën en één à twee bouwlagen onder, in 1845 aangepast, zadeldak (nok loodrecht op het plein). De aandaken aan het zuidelijk dakschild bleven bewaard. De beschilderde zuidelijke achtergevel uit 1610 heeft centraal een dakvenster en beluikte, aangepaste rechthoekige vensters met arduinen lateien, in vijfde travee onder dubbele ontlastingsboogjes verwijzend naar vroegere kruiskozijnen. We zien opkamervensters in de eerste twee traveeën van de noordelijke erfgevel. Deze lijstgevel van twee bouwlagen heeft een verankerde begane grond uit het derde kwart van de 18de eeuw en een bovenverdieping van 1845. De rechthoekige vensters zijn beluikt, met deels vernieuwde zandstenen omlijsting onder ontlastingsboog op het gelijkvloers. De rechthoekige deur met schouderboogvormig bovenlicht is gevat in een geprofileerde zandstenen omlijsting. De verankerde, beschilderde oostelijke straatzijde en de gecementeerde westzijde zijn zijtuitgevels met schouderstukken aan de zuidzijde en met sporen van het oudere 17de- en 18de-eeuws gebouw, onder meer muurvlechtingen, bouwnaden en ontlastingsbogen. Er zijn rechthoekige venster en luiken.

Interieur

Het interieur omvat in de voorplaats een schouwmantel met rijkelijke stucwerkversiering met druivenranken en bloemen en een plafond met 18de-eeuwse stucwerkprofielen. De opkamer heeft een bepleisterd troggewelf en balk op sloffen.

Tuin

De tuin werd in 1882 aangelegd maar van deze oorspronkelijke aanleg bleef niet veel bewaard. De tuin ligt langs de zijkant en achterzijde van de pastorie. De resterende tuin en de binnenkoer van de pastorie zijn beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de historische waarde als elementen die tot de oorspronkelijke aanleg behoorden.

De pastorie met inbegrip van de afsluitmuur en inkompoort is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de historische waarde als pastorie opgericht in 1610 met aanpassingen uit het derde kwart van de 18de eeuw en 1845.

• Archief Onroerend Erfgoed antwerpen, DA000617, Pastorie, beschermingsdossier (F. Brenders, 1984).

Auteurs: Steyaert, Rita; Brenders, Francis