Brouwerij Peirsegaele

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerij Peirsegaele

Beschrijving

Voormalige 'brouwerij Peirsegaele' naar verluidt van 1878, nu drankenopslagplaats. Herenhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (nok parallel aan de straat, donker geglazuurde Vlaamse pannen), kroonlijst. Rode baksteenbouw met eclectisch getinte bepleistering uit het eerste kwart van de 20ste eeuw voor de straatgevel, gesigneerd PR Lavaert (Bissegem). Sierlijke uitwerking met onder meer uitgelengde consoles, pilasters, imitatiebanden, casementen met festoenen en spiegels. Centraal deurrisaliet met deur en venster onder druiplijsten op consoles. Getoogde muuropeningen, bewaard houtwerk onder meer persiennes op de begane grond.

Rechts, aanpalende brouwerij onder pannen zadeldak (nok parallel aan de straat), met getoogde poortdoorgang en dichtgemetselde muuropeningen, onder meer keldervensters; in de jaren 1950 met twee traveeën ingekort. Dienstgebouwen op het achterliggend erf: onder meer 'bieraftrekkerij', witgeschilderd tweebeukig gebouw onder pannen zadeldaken (nok parallel aan de straat).

Links, nummer 67 voormalig café in aansluitende, vereenvoudigde bouwstijl.

• DAVIDSFOND LEDEGEM, Oud-Ledegem, Torhout, 1987. Verzameling oude prentbriefkaarten met korte commentaar, z.p.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol