Historische hoeve Goed Ten Grooten Ackeren

Beschrijving

Historische hoeve, zogenaamd "Goed Ten Grooten Ackeren" volgens naamgeving op de Ferrariskaart (1770-1778). Hoeve met semigesloten uitzicht. Losse, voornamelijk lage bakstenen bestanddelen onder gebogen zadeldaken (mechanische en Vlaamse pannen), U-vormig gegroepeerd rondom een deels gekasseid erf, voornamelijk uitzicht uit de tweede helft van de 18de eeuw en de 19de eeuw. Erftoegang ten oosten via landweg, ter hoogte van het erf geflankeerd door met klimop begroeide gebouwtjes, vermoedelijk resten van een toegangspoort, zie arduinen hoekblokken.

Ten noorden van de landweg, dienstgebouw uit het vierde kwart van de 19de eeuw met typerende rondbogige muuropeningen en tandlijst met dropmotief. Erachter tabaksast van betonstenen, uit de jaren 1940 of 1950.

Ten noorden, boerenhuis van twee opkamertraveeën + zes traveeën onder hoog zadeldak (nok loodrecht op straat); kern uit de tweede helft van de 18de eeuw. Erfgevel: (gewijzigde) rechthoekige muuropeningen, onder meer met rolluikkasten; onder de opkamervensters kelderdeur met kozijnconstructie. In rechter zijgevel katrol onder luifel, oculus en lichtgleuven.

Links van het boerenhuis, L-vormige stalling onder lager zadeldak, laadvensters in puntgevel met windbord op korbelen; kern uit de tweede helft van de 18de eeuw. Getoogde muuropeningen; rechts getralied venster en kozijndeur onder bovenlicht. Rechter zijpuntgevel met aandak en vlechtingen.

Ten westen, tegen laatstgenoemde stalling aanleunende dwarsschuur (nok loodrecht op boerenhuis); vernieuwde erfgevel met schuifpoorten.

Ten zuiden, lange stalling en voederkeuken van anderhalve bouwlaag (nok parallel aan het boerenhuis). Achter deze stalling overdekte mestvaalt (nok parallel aan de stalling); linker geveltop met verticale plankenbeschieting. Ten oosten, recentere stalling.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol