Historische hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve en boerenhuis

Beschrijving

Historische hoeve aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1844). Losse, lage bestanddelen rondom een begrint erf. Naar verluidt jaartal 1772 in het gebint van de schuur. De heel ruime omwalling werd ten zuiden van het erf recent gedempt. De huidige opstelling stemt overeen met die op de Atlas der Buurtwegen, ligging boerenhuis zoals op de Ferrariskaart. Erftoegang ten oosten.

Ten noorden, boerenhuis van zes traveeën onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen); rechts, recente aanpalende garage onder lessenaarsdak. Verankerde baksteenbouw op plint van Atrechtse zandsteen, voor- en achtergevel zijn grijs- en witbeschilderd, zijgevels voorzien van vlechtingen. Rechthoekige muuropeningen met kozijnconstructie: beluikte vensters en deur onder bovenlicht. Deur oorspronkelijk in de derde travee, nu in zesde travee in plaats van een opkamervenster. Sterk gewijzigde achtergevel.

Ten zuiden, schuur- en stalvleugel onder zadeldak (nok parallel aan het boerenhuis, golfplaten ter vervanging van stro). Rechts aanleunende staltravee onder lessenaarsdak (mechanische pannen). Verankerd wagenhuis- en stalgedeelte, en zijgevels van donkerrode baksteen, behouden vlechtingen in rechter zijgevel; horizontale plankenbeschieting op bakstenen voeting voor schuur. Dichtgemetselde wagenhuispoort onder gietijzeren latei; rechthoekige schuurpoort met klinket; voorts getoogde en rechthoekige muuropeningen.

Ten westen, dienstgebouw van drie traveeën onder zadeldak (nok loodrecht op het boerenhuis, mechanische pannen); daterend uit de 19de eeuw; twee bouwfasen, zie bouwnaad.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol