Gemeenteschool

Beschrijving

Zogenaamd "Oud Arsenaal". Voormalige gemeenteschool van 1855, naar ontwerp van van provinciaal architect D'Hulste (Kortrijk); vanaf 1951 arsenaal van de brandweer, thans gemeentelijk ontmoetingscentrum. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen schilddak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen); sirene (?). Bakstenen lijstgevel op gecementeerde plint, gemarkeerd door omlopende water- en druiplijsten. Getoogde muuropeneningen; op de bovenverdieping op doorgetrokken lekdrempels. Rechter zijgevel: beluikt venster op de begane grond. Aansluitende klassenvleugel achteraan.

• CARTON R., Met lei en griffel. Ruim 200 jaar onderwijs te Sint-Eloois-Winkel, Sint-Eloois-Winkel, 1992, p. 23, 29 en 30.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol