Hoeve Ferme Meersman

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Ferme Meersman

Beschrijving

Historische hoeve met voornamelijk 19de-eeuws uitzicht. Reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) als omwalde hoeve aansluitend bij de Harelbeek, en met losse bestanddelen; eveneens afgebeeld op de Atlas der Buurtwegen (1843) als "Ferme Meersman" met grosso modo zelfde opstelling en poortgebouw. Omwalling thans verdwenen.

Hoeve met losse bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken- onder meer gebogen-, gegroepeerd rondom een deels begrint en deels begraasd erf, ten westen bereikbaar via verharde erfoprit. Erftoegang gemarkeerd door sterk aangepast poortgebouw (zie bouwnaden) met aanpalende tabaksast. Ten oosten van het erf, woonhuis met jaartal 182. in linker zijpuntgevel met vlechtingen en verlaagd aandak; vijf traveeën + aanpalende nieuwe vleugel van drie traveeën. Bakstenen lijstgevel doorbroken door recenter toegevoegd getrapt dakvenster. Ten zuiden schuur en ten noorden stal.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol