Eclectisch landhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch landhuis

Beschrijving

Zogenaamd "Kasteel" gebouwd in 1840 door de Rijselse wolhandelaar, eigenaar van de heerlijkheid Scardauwe, R. Nys (1794-1854). Eclectisch ensemble voornamelijk aanleunend bij de neogotiek. Gelegen middenin een tuin waarvan het oostelijk deel (rechter straatzijde) volledig verkaveld werd. In het zuiden begrensd door de Harelbeek, waarover twee houten brugjes zijn geslagen. Ten noorden van het kasteel, voormalige conciërgewoning (nummer 37), thans woonhuis.

Aan straatzijde afgezoomd door bakstenen muur met centrale inrijpoort met lager aanpalende koetshuizen. Drie bakstenen volumes onder zadeldak; gevels gemarkeerd door witgeschilderd kroonmotief (aangebracht tijdens de koningskwestie). Poortgebouw met getrapte zijgevels en spitsboogtoegang; druiplijst. Achtergevel met korfbogige koetspoorten,thans beglaasd, zie huidige functie als dokterspraktijk. Rechts, uitgebreid met recente vleugel onder plat dak.

Buitenplaats op U-vormige plattegrond. De voormalige voorgevel zou thans de achtergevel zijn en vice versa (zie Kasteelstraat). Breedhuis van zes traveeën, souterrain en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Bakstenen lijstgevel onderbroken door centrale traptoren; aflijnende parabolische boogfries. Ronde traptoren op sokkel bekroond door leien achtzijdige spits. Houten toegangsdeur in geriemde mijterboogomlijsting van baksteen. Getoogde muuropeningen. Bovenaan houten luik onder zadeldak met overkragende dakstoel en houten windbord. Aflijnende muizentandfries. Lager aanpalende linker travee met in tweede bouwlaag blind venster; fijn, spits hoektorentje. Betraliede kelderopeningen. Rechts: recente garagevleugel.

Gelijkaardige achtergevel gedomineerd door twee licht vooruitspringende hoektorens met trapgevel en oculus; vroeger deels bekleed met kunstleien, zie lichtere baksteen. Recentere bordestrap van zelfde lichtere baksteen. Getrapte zijgevels; rechter zijgevel gemarkeerd door ingewerkt achtzijdige torentje met aflijnende spitsboogfries en oculus. Volledig vernieuwd schrijnwerk. Aangepast interieur.

• CARTON R., Sint-Eloois-Winkel in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1975.
  • D'HALLUIN A., SEURYNCK L., Michel Nys en het kasteel, Praktische gids, nr. 3, 1969, p. 43-45.