Hoeve en Mariagrotje

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve en Mariagrotje

Beschrijving

Semigesloten hoeve met lage bakstenen bestanddelen, U-vormig opgesteld rondom een deels met beton verhard erf. Erftoegang ten zuidwesten.

Ten zuiden, boerenhuis in omhaagd voortuintje met onder meer Mariagrotje, daterend van na de Eerste Wereldoorlog; vijf traveeën onder zadeldak (nok parallel aan de Waterstraat, donkere, mechanische pannen). Dakvenster in puntgevel met vlechtingen; baksteenfries met drupmotief. Korfbogige en getoogde muuropeningen. In linker zijgevel, Marianisje in omlijsting van gesinterde baksteentjes.

Ten oosten, dwarsschuur onder afgewolfd zadeldak (nok loodrecht op straat, donkere, mechanische pannen). Rechthoekige muuropeningen onder gietijzeren I-balken. Links, twee wagenhuistraveeën.

Ten noorden, stalling onder zadeldak (nok parallel aan de straat, donkere mechanische pannen). Houten laadvenster in puntgevel. Getoogde en rechthoekige muuropeningen. Nieuwe opslagruimte ten westen.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol