• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Aan de straat gelegen hoeve met voornamelijk uitzicht uit de tweede helft van de 19de eeuw en lichte aanpassingen na de beschadigingen van de Eerste Wereldoorlog. Losse, lage bakstenen bestanddelen onder zadeldaken (mechanische en Vlaamse pannen), U-vormig opgesteld rondom een omhaagd, onverhard erf. Erftoegang ten zuiden tussen twee grote lindebomen.

Ten noorden, boerenhuis van zes traveeën (nok parallel aan de straat). Witgeschilderde baksteenbouw op gepikte plint, muurankers. Getoogde muuropeningen, vernieuwd houtwerk.

Ten westen, stalling van zeven traveeën (nok loodrecht op boerenhuis), overstekende dakrand op houten modillons, klimmend laadvenster. Getoogde muuropeningen.

Ten oosten, dwarsschuur (nok loodrecht op boerenhuis), klimmend laadluik. Getoogd kelderpoortje, schuifpoort; wagenhuis onder gietijzeren I-balk en getoogde ontlastingsboog. In de tas, sporen van dichtgemetseld venster, naar verluidt was dit tijdens de Eerste Wereldoorlog de woonplaats van de boer en zijn gezin, terwijl het boerenhuis bezet werd door Duitse officieren. Zijgevels afgewerkt met vlechtingen.

Ten noordoosten, op enige afstand, ast van betonstenen, naar verluidt daterend uit de jaren 1930.

• BEERLAND F., CASTELEIN L., De geschiedenis van Slypskapelle, Dadizele, 1979, p. 87. (Oude foto).