• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Kleine hoeve aan het eind van de Strobomestraat, deels aan het Dorpsplein, met uitzicht uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Losse, lage bakstenen bestanddelen onder zadeldaken (mechanische pannen), rondom een deels verhard erf.

Ten noorden, boerenhuis van vijf traveeën + één opkamertravee (nok parallel aan de straat). Getoogde muuropeningen. Aan de straatzijde, keldervenster in de vierde travee; aan de achterzijde; kelderpoortje onder de opkamer in de eerste travee. Deels vernieuwd houtwerk.

Ten noordoosten, lage en smalle stalling van vijf traveeën (nok parallel aan het Dorpsplein). Ten oosten, dwarsschuur van zeven traveeën (nok loodrecht op huis), licht overstekende dakrand op houten modillons. Twee bouwfasen, zie bouwnaad, twee linker traveeën met privaatdeur onder houten latei en vierkant kozijnvenstertje onder strek zijn ouder. Voorts rechthoekige en licht getoogde muuropeningen; schuifpoort.

Ten zuidwesten, wagenhuis van twee traveeën onder zadeldak (nok loodrecht op het huis) + recentere travee onder aansluitend lessenaarsdakje (golfplaten). Schuifpoort en laadluik in de geveltop.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol