• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Achterin gelegen boerderij, bereikbaar via landweg. Wederopbouw teruggaand op de regionale hoevebouw, zie:

Opstelling: losse, lage bestanddelen rondom een deels verhard erf; boerenhuis, schuur, stallingen en ast respectievelijk ten noorden, oosten, zuiden en zuidwesten; erfoprit ten westen.

Aanplanting: hoeve omgeven door wilgen en Canadese populieren; materialen: verankerde rode baksteenbouw; zadeldaken (mechanische pannen).

Streekeigen bouwelementen: tuitgevels met aandaken en vlechtingen; rechthoekige muuropeningen, echter onder betonnen latei en gecementeerd verdiept boogveld, bakstenen onderdorpels; in het boerenhuis, korfboogdeur onder oculus; korfbogige schuurpoorten en lichtgleuven; overhoekse steunberen voor de ast.

Indeling: boerenhuis van vijf traveeën + links en rechts, aanleunende gebouwtjes onder zadel- en lessenaarsdaken; dubbele dwarsschuur van vier traveeën + rechts, afdak op postamenten onder lessenaarsdak; stalling van elf traveeën; vierkante ast van twee bouwlagen onder recenter (?) tentdak.

Auteurs: Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol; De Mol, Annick Claire