Huizen Hoste

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huizen Hoste

Beschrijving

Zogenaamd "Huizen Hoste", naar vroegere brouwersfamilie; achterliggende brouwerij afgebroken in de jaren 1980. Eenheidsbebouwing van drie herenhuizen, met laag ommuurde voortuintjes. Wederopbouw in regionale neorenaissancestijl. Enkelhuizen van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, donkere mechanische pannen, dakkapellen onder leien schilddakje). Gele baksteenbouw; gebruik van arduin voor plint, muurbanden, kordonlijsten en erker.

Nummers 79 en 83 in spiegelbeeldschema; respectievelijk rechter en linker risalieten met typerende rechthoekige erkers op geprofileerde consoles, uitlopend op in- en uitgezwenkte top met overhoekse fialen en afgerond fronton met vaasbekroning. Gevelgeleding door middel van muurbanden, kordonlijsten en sierlijke kroonlijsten op geprofileerde consoles. Rechthoekige vensters, ter hoogte van de tweede bouwlaag verdiept in korfboognissen met rolwerkmotieven; druiplijsten. In de geveltoppen, deurvenster met balusterbalkon. Korfboogportaal, vleugeldeur onder bovenlicht. Vernieuwd houtwerk. Bij nummer 83, behouden neoclassicistisch getinte vestibule, zie gegroefde pilasters en Ionische kapitelen

Nummer 81: kroonlijst onderbroken door getrapt dakvenster. Verticale gevelordonnantie door middel van Brugse travee. Rechthoekige vensters, in de tweede bouwlaag onder boogvelden met schelpvulling. Rondboogvenster in de geveltop.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol