Directeurswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Directeurswoning

Beschrijving

Voormalige directeurswoning van de gemeentelijke lagere school, nu ingericht als refter. Rechts, met ijzeren hek afgezet voortuintje met borstbeeld van kunstschilder Emiel Jacques (Moorslede, 1874-Verenigde Staten, 1937), onthuld in 1987. Tegen de muur van recente klassen bronzen herdenkingsplaat van C. Cools (Moorslede, 1874-Detroit, 1916), stichter van de Nederlandstalige "Gazette van Detroit", van 1989 naar ontwerp van L. Hameeuw. Vrijstaand herenhuis van 1923 naar ontwerp van R. Cauwe (Brugge); wederopbouwarchitectuur met regionale neorenaissancistische inslag. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen). Verankerde, rode baksteenbouw op sokkel van arduin. Linker risaliet van drie traveeën met trapgevel; in de derde travee hoekpui met rondbogige doorgangen, cartouche met jaarsteen 1923 in de voorgevel. Rechter zijgevel getypeerd door driezijdige erker onder kunstleien bedaking. Rechthoekige vensters met simili-natuurstenen latei onder verdiept boogveld met doorlopende druiplijsten.

• Algemeen Rijksarchief, Dienst der Verwoeste Gewesten, 3175.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol