• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Hoeve van 1922 (bouwplan)-1923 (jaarsteen), naar ontwerp van architect V. Verlinden (Luik). Wederopbouw met regionalistische inslag, zie:

Opstelling: losse, lage bestanddelen rondom een onverhard erf met grasperk met onder meer fruitbomen; boerenhuis, tot stalling verbouwde schuur met wagenhuis en nieuwe koestal op de plaats van de oorspronkelijk stalling respectievelijk ten oosten, westen en noorden; erftoegang ten zuidwesten.

Materialen: verankerde, rode baksteenbouw; zadeldaken (mechanische pannen).

Streekeigen bouwelementen: zijgevels en dakvensters in tuitgevels; twee klimmende dakkapellen (boerenhuis) verwijderd bij renovatie, dito laadvenster; vroeger beluikte, getoogde muuropeningen; bij het boerenhuis deur onder bovenlicht in geriemde omlijsting met erboven de jaarsteen; korfbogige wagenhuistravee met uitkragende platte laag, ertussen versmallende steunberen; schuurpoorten onder gietijzeren I-balk; licht gebogen dakranden op houten modillons, gootlijst.

Indeling: boerenhuis van twee opkamertraveeën + zes traveeën, aan achterzijde uitbouwsels onder lessenaarsdaken, onder meer bakhuis met tweeloopschoorsteen; dwarsschuur van acht traveeën met links drie wagenhuistraveeën, evenals schuurpoorten aan beide zijden dichtgemetseld.

• Algemeen Rijksarchief, Dienst der Verwoeste Gewesten, 10339.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol