Herenhuis naar ontwerp van O. Francotte

Beschrijving

Vrijstaand herenhuis van 1920, naar ontwerp van Oscar Francotte (Brussel). Voortuin afgezoomd door ezelrugmuurtje, toegang tot tuin en dienstgebouwen via smeedijzeren hek tussen bakstenen pijlers. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), twee dakkapellen onder schilddakje (leien). Gele baksteenbouw op natuurstenen plint (bossage en arduin). Lijstgevel met ordonnerende verdiepte travee met ingeschreven rechthoekige vensters en spiegels op de borstwering; aflijnende overhoekse muizentand. Schouderboogdeur in natuurstenen omlijsting. Zijgevels van donkerder baksteen; drie traveeën met centraal hoger opgetrokken schermgevels tussen schoorstenen. Links en rechts, aanpalende lage diensttravee onder plat dak. Rechts, vrijstaand dienstgebouw (onder meer garage) onder pannen zadeldak (nok loodrecht op de straat); door middel van oculus opengewerkte tuitgevel.

• Algemeen Rijksarchief, Dienst der Verwoeste Gewesten, 11691.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol