Burgerhuis De Engel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis De Engel

Beschrijving

Huis "De Engel" uit de jaren 1920, nu bankfiliaal. Breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). Rode baksteenbouw op vernieuwde arduinen plint; banden, middenstijlen en lateien van natuursteen. Rechts, risaliet van twee traveeën uitlopend op schoudergevel met afgeronde schouderstukken. Rechthoekige muuropeningen; links rondbogig benedenvenster met sluitstuk versierd met benaderend schild van Moorslede. Geblokte deuromlijsting met ingeschreven oculus onder druiplijst, midden brede vensters. Op de bovenverdieping, twee driezijdige erkers met leien bedaking; ertussenin paneel met overhoeks metselwerk, en gevelsteen met opschrift "DIT HUIS WERDT VAN 1578 DE. ENGEL GENAAMD" en engelenhoofd. In de met vlechtingen afgelijnde top, tweelicht met Dorisch deelpilastertje geflankeerd door guirlandes en afgerond topstuk met florale motieven.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol