Kasteelhoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteelhoeve

Beschrijving

Zogenaamd 'Kasteelhoeve' van 1894, gelegen ten zuiden van het kasteelpark doch ermee verbonden via muurpoort met geïncorporeerd voetgangerspoortje. Hoeve met losse, lage bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken, U-vormig gegroepeerd rondom een onverhard erf met centraal grasperk. Behouden groen- en witbeschilderd houtwerk voor de dienstgebouwen. Erfoprit ten westen, aan de straat, hek tussen bakstenen pijlers.

Ten oosten, boerenhuis van zes traveeën, jaartal 1894 aangegeven door middel van witgeschilderde baksteenkoppen opgenomen in het metselverband van de rechter zijgevel. Muuropeningen oorspronkelijk getoogd, echter verlaagd door middel van betonnen latei; omlopende druiplijst van gesinterde baksteentjes. Zijgevels voorzien van vlechtingen en gestileerde windborden; rondboogvenstertje. Rechts, aanpalende recentere garage.

Ten noorden, stal- en schuurvleugel van drie schuurtraveeën + zes staltraveeën, naar verluidt wederopgebouwd na de Eerste Wereldoorlog. Schuurpoort geflankeerd door lagere kelderpoorten onder gietijzeren I-balk; voorts getoogde muuropeningen. Zijgevels voorzien van hoeklisenen en steunbeer; tegen de rechter zijgevel uitbouw van een recenter ovenhuisje.

Ten zuiden, stalling met erin opgenomen dichtgemetseld wagenhuis. Zijgevels voorzien van vlechtingen, hoeklisenen, steunbeer en rondbogig laadluik; links, beschadigd door kogelgaten van de Eerste Wereldoorlog.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol