Hoeven met losse bestanddelen

Beschrijving

Twee nagenoeg identieke boerderijen in spiegelbeeldschema, respectievelijk ten westen en ten oosten van geïsoleerde, deels onverharde weg. Bij nummer 24 werd het tijdens de Tweede Wereldoorlog vernietigde woonhuis vervangen door een nieuw, aan de weg (1972). Wederopbouw met regionalistische inslag, zie:

Opstelling (nummer 22): losse, monumentale bestanddelen rondom een begrint erf met grasperk en notelaar; boerenhuis (nok parallel aan de straat), schuur en stallingen respectievelijk ten westen, noorden en zuiden; bij nummer 24 bijkomend rechthoekig nutsgebouwtje onder schilddak ten zuidoosten.

Materialen: verankerde, lichtrode baksteenbouw; hoge, afgewolfde zadel- en schilddaken (mechanische pannen), gebogen dakranden op consoles.

Streekeigen bouwelementen: bij boerenhuis dubbele, overhoekse baksteenfries, risaliet en dakvenster in tuitgevel met natuurstenen kraag- en topstukken laatstgenoemde met bolmotief, rechthoekige vensters met simili-natuurstenen latei onder ontlastingsboog, rechthoekige deur in geprofileerde natuurstenen omlijsting; bij schuur en stallingen korfboogpoorten, getoogde muuropeningen, laadvensters in tuit- en puntgevels; muurvlechtingen.

Indeling: boerenhuis van zes traveeën + links twee aanpalende traveeën met nieuw parement, vroeger vermoedelijk stalling; schuur van vijf traveeën (zowel dwars- als langspoort), recent herbestemd als winkel van hoeveproducten (dwarspoort dichtgemetseld, links daarvan twee grote rechthoekige winkelramen); stallingen van elf + twee aanpalende traveeën.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol