Villa Emma

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Emma

Beschrijving

Zogenaamd "Villa Emma", zie opschrift op tussendorpel van venster. Eclectische villa uit de jaren 1920, met cottage-allures en art-nouveau-elementen. Kleine, deels vrijstaande villa van vier traveeën en twee bouwlagen onder afgewolfd zadeldak (nok parallel aan de straat, donkere mechanische pannen) met overstekende dakrand op houten korbelen. Baksteenbouw met gevelparement van breuksteen en gele sierbaksteen; arduin onder meer voor sokkel, doorlopende lekdrempels, aanzet- en sluitstenen. De twee rechter traveeën opgevat als risaliet onder puntgevel met aflijnende baksteenfries en overkragende dakstoel op consoles. Begane grond onder meer getypeerd door hoefijzerbogige vensters onder waaiervormig bovenlicht en gekoppeld rondboogvenstertje met arduinen tussenstijl en -dorpel met huisnaam. Getoogde bovenvensters onder verdeelde bovenlichten; in eerste en vierde travee bredere deurvensters met smeedijzeren leuning en balkon. In de geveltop, hoefijzerbogig venstertje met erboven uitgewerkt Mariagrotje en gevelsteen met sierlijke 'M'. Bewaard houtwerk. Rechts, aansluitende garage onder plat dak.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol