Parochiezaal Patria van de dekenij Roeselare

Beschrijving

Op de plaats van het klooster "Ten Bunderen" werd na de Eerste Wereldoorlog de "Patria" gebouwd, parochiezaal in eigendom van dekenij Roeselare, in vereenvoudigde imitatieve architectuur. Complex met zaal en huis op de hoek met verbindingsweg 6e Jagersstraat-Kerkstraat; tussenliggende tuin afgezoomd door muur met poortje. Neogotisch getinte feestzaal: acht traveeën op deels licht verhoogde begane grond, en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, bitume). Gele baksteenbouw op grijsbeschilderde, gecementeerde plint; sierankers. Baksteenfries met kleine pseudo-consoles. R.portaalrisaliet onder trapgeveltje, tudorboogportaal met rechthoekige vleugeldeur onder arduinen latei en bovenlicht met drielobbig houten kozijn. Erboven grijsgeschilderd puilijstje met naar verluidt tot voor enkele jaren nog opschrift "WINTERHULP" en mijterboognisje met beeld van de Heilige Johannes Berchmans. Gekoppelde lancetvenstertjes in geprofileerde tudorboog.

Dubbelhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op straat, mechanische pannen). Bakstenen lijstgevel met getoogde muuropeningen aan tuinzijde. Blinde zijpuntgevel met aflijnende baksteenfries, en blinde achtergevel aan verbindingsweg.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol