Hoeve 't Potterijhof

Beschrijving

Zogenaamd " 't Potterijhof", zie smeedijzeren opschrift op zijgevel boerenhuis; recente naamgeving. Site als dusdanig niet aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778), echter wel een verder van de straat gelegen hoeve. Huidige site aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (1842), evenwel slechts twee volumes.

Losse, lage bestanddelen van baksteen onder (licht) gebogen zadeldaken (mechanische pannen), met uitzicht uit het vierde kwart van de 19de eeuw, U-vormig gegroepeerd rondom een deels gekasseid erf, toegankelijk ten oosten via korte erfoprit, beschaduwd door twee lindebomen. Grote poel ten zuidwesten, naar verluidt resultaat van oude kleiwinning voor pottenbakkerij.

Ten noorden van erf, boerenhuis van acht traveeën (nok loodrecht op straat). Laadvenster in de puntgevel met overkragend windbord. Horizontale gevelgeleding door middel van tandfries en kordonlijst. Beluikte en getoogde muuropeningen; huisdeur tussen lisenen in de tweede travee en zolderdeur in de achtste travee. Rechter zijgevel: aflijnende baksteenfries met dropmotief en gemarkeerde venstertravee. Tegen de achtergevel haakse uitbouw van keuken onder lager zadeldak.

Links van het huis, vroegere varkensstal van drie traveeën (nok parallel aan het boerenhuis). Overstekende dakrand op houten daklijstbalkjes. In linker zijgevel, verankering met jaartal 1901.

Ten westen, dwarsschuur van acht traveeën (nok loodrecht op huis). Overstekende dakrand op houten daklijstbalkjes. Links, dubbel wagenhuis; gietijzeren lateien op betonnen zuil; getoogde kelderdeur en rechthoekige schuurpoort.

Rechts, in het verlengde van de schuur, recenter gebouw van vijf traveeën onder zadeldak (nok loodrecht op huis, golfplaten), onder meer bakhuis.

Ten zuiden, stalling van elf traveeën (nok parallel aan het huis), met oudere kern, zie bouwnaad. Overstekende dakrand onder meer op gietijzeren I-profielen en klimmend laadvenster. Poort onder betonnen latei; voorts getoogde muuropeningen. Linker zijgevel: rondbogig laadvenster tussen halfronde venstertjes, oculus; aflijnende baksteenfries. Achteraan: haakse uitbouw van mestvaalt onder afgewolfd zadeldak.

Ten zuiden van de erfoprit, drie tabaksasten uit de jaren 1940; twee traveeën en twee bouwlagen onder laag zadeldak (nok parallel aan het huis, mechanische pannen) en gekken.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol