Burgerhuizen bij brouwerij Deneckere

Beschrijving

Eenheidsbebouwing van twee burgerhuizen; achterin, voormalige brouwerij Deneckere. Dubbelhuizen uit de jaren 1920, in regionalistische stijl; vier traveeën op licht verhoogde begane grond en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de Breulstraat, mechanische pannen), getrapte dakvensters. Op enkele details na, in spiegelbeeldschema. Gele baksteenbouw, rode baksteen voor ontlastingsbogen, simili-natuursteen voor banden en lateien, sierankers. De uiterste traveeën (breder bij nummer 34) vormen aan beide zijden een risaliet onder trapgevel. Rechthoekige muuropeningen; op de begane grond verdiept in steekboogomlijsting onder omlopende druiplijst, korfboogomlijsting op de tweede bouwlaag. Nummer 36, hoekpand met L-vormige uitbouw van één à twee bouwlagen onder zadeldaken (nok parallel aan de Sparrestraat). Aansluitend, voormalig koetshuis met typerende puilijst en trapgevel, tevens uit de jaren 1920. In 1992 verbouwing tot dokterskabinet, naar ontwerp van architect L. Hameeuw (Moorslede).

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol