Spaanse Kapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Spaanse Kapel

• is aangeduid als beschermd monument Spaanse Kapel

Beschrijving

Tegenover hoeve, zogenaamd "Spaanse Kapel". Statie XIII van de zogenaamd Grote ommegang (zie Bakkerhoekstraat). Vermoedelijk 18de-eeuwse kapel, zwaar beschadigd tijdens de Eerste Wereldoorlog en nadien heropgebouwd; restauratie in 1979.

Octogonale barokke kapel op sokkel, onder klokvormig overstekend dak (bitume; vroeger leien); houten uitgewerkte klossen met peermotief. Baksteenbouw met gebruik van kalkzandsteen voor muurbanden, hoekblokken, kroonlijst, raamomlijstingen en portaal. Laatst genoemde in geriemde omlijsting, waarboven casement tussen voluten; vernieuwde glas in lood vensters van na de Eerste Wereldoorlog; toegemetst venster achteraan, zie bouwnaden en prentbriefkaart.

Witgepleisterd interieur met geprofileerde kroonlijst. Het reliëf met "Kruisafneming" was oorspronkelijk aan de buitenkant bevestigd.

• PARET J., "De Spaanse Kapel" of Grote kapel, in Dadingisila, nr. 2, 1993, p. 35-37.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol