Kapelletjes van de Grote Ommegang

Beschrijving

Drie kapelletjes die deel uitmaken van de zogenaamde Grote ommegang , die in veertien statiën het lijden van Christus weergeeft; de ommegang start op de Plaats ter hoogte van de basiliek (het "Verraad van Judas"), en gaat verder via de Ledegemstraat, Kleppestraat, Millesteenstraat/Baron Holvoetstraat, de Bakkerhoekstraat, Geluwestraat en eindigt in de crypte van de kerk (de graflegging). De oudste vermeldingen gaan terug tot de 14de eeuw. De huidige ommegangkapellen dateren voornamelijk van 1948. Negen van de veertien statiën werden toen heropgebouwd; type gebaseerd op de eerste statie. In oorsprong startte de ommegang met het "Laatste avondmaal"; deze statie verdween echter met de bouw van de huidige kerk.

Neogotische bedehuisjes van lichte baksteen uit Nieuwpoort; gebruik van simili-natuursteen voor onder meer plint en hoekbanden. Puntgevel met schouderstukken bekroond door kruis. Verdiepte spitsboognis waarin reliëf geflankeerd door zuiltjes met bladkapiteel; onderaan, inscriptie; boven, opschrift met verhelderende tekst en nummer van de statie.

Statie V/ Millesteenstraat: de "Bespotting van Jezus". Statie VI/ Menenstraat: "Jezus bij Herodes"; enigzins afwijkend type, daar de kapel niet werd afgebroken in 1944; rechthoekig bakstenen gebouwtje uit het vierde kwart van de 19de eeuw - eerste kwart van de 20ste eeuw, met gebruik van arduin voor onder meer hoekbanden. Trapgevel bekroond door kruis. Getoogde nis met reliëf gevat in spitsboognis. Statie VII: de "Geseling van Christus".

• BEKAERT W., Onze vernieuwde statiekapellen een halve eeuw oud..., in Dadingisila, nr. 7, 1998, p. 89-95.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol